Nationalisme vs het gebod

Komt het nationalisme de evangelische beweging binnen?

Het gaat goed met de Nederlandse economie, we maken weer progressie en de bankiers zijn weer blij. Want een stilstaande economie heeft geen nut net als stilstaand water dat enkel gaat stinken.

Bij een opbloeiende economie horen ook blijkbaar deze uitspraken, ‘’Nederland is ons land, wat doen al die migranten toch hier?’’ En ga toch alsjeblieft terug naar je eigen land je bent niet welkom’’. Oorlogsretoriek tegen een vijand die enkel in de hoofden van de brute, lompe mensen kunnen ontstaan. Zoals de slogan van leefbaar Rotterdam klinkt: ‘’voor onze veiligheid voor onze vrijheid, voor onze stad’’

Dit valse sentiment en vijandschap dat duidelijk een wij –zij gevoel wil integreren vinden volgens mij ook stiekem maar langzaam haar weg in onze evangelische beweging; een vleugje nationalisme wordt toegevoegd. Net als een normale thee een vleugje kaneel krijgt. En helemaal nu ook omdat ChristenUnie onderdeel geworden is van het huidige kabinet, kun je het verschil nog amper zien tussen duisternis en licht.

Op vele vlakken in onze samenleving, speelt nationalisme een onderdeel ten eerste in de sterke groei van de (rechtse)politieke partijen die gesteund worden door dit soort waanideeën. Denk maar aan de PVV, Forum voor de democratie, ChristenUnie, CDA en de VVD. En dit alles gebeurt onder een leider die op een keurige zakenman lijkt maar eigenlijk een dief in de nacht is. Want enkel een boef geeft andere boeven vrijspraak.

Nationalisme is per se niet een slecht iets, het is een goed iets mits zij gebonden blijft aan de rede en goede daden naar mijn inzicht. Ik kan niks over mensen zeggen die niet in de Schepper geloven zoals de politica’s van zonet want die hanteren simpelweg geen moraal of ethiek met hun oorsprong in Bijbelse leerstukken. Maar van echte gelovigen mag je dat toch wel vragen of verwachten? Want echte vaderlandsliefde is naar mijn inziens een liefde die jou als beter gastheer maakt en de bezoekers, goed ontvangt. Maar niks is minder waar helaas. Net als de zuivere rede vaak vervuild is geraakt door populistische figuren die via de politieke arena hun slag slaan en de onwetende niet geleerde mensen beïnvloeden met hun valse leuzen en credo’s. Komt dit nationalisme ook in de evangelische beweging?.

Waarom heerst die fobie voor buitenlanders zo sterk nog steeds in Nederland? Zelfs mensen die geboren zijn in Nederland maar hun ouders waren migranten worden tot de derde generatie allochtoon genoemd. Waarom zijn sommigen zo bang voor andere culturen en willen ze zo graag vasthouden aan het nationalistische gevoel dat Nederland enkel voor de Nederlander is? Het wij-zij gevoel speelt ook in de evangelische beweging en het meest ironische is dat dit door mensen gebeurd die in een jood geloven(de HEER). Ze hebben een verkeerd beeld en ze zijn duidelijk in de war. Want waren ze bewust van de joodse wortels van ons christelijk geloof dan hadden ze deze nooit ingeruild voor de democratie. En zo hebben ze nu van de O.T. profeten antieke standbeelden gemaakt die enkel te bewonderen zijn en hun eigen profeten gevonden in hun onderbuikgevoel of in de populistische leider.

En nee, ik geloof niet in de marxistische beweging en minder in de rechtse ook geloof ik niet in centrum bewegingen. Ik zal u vertellen wat ik geloof. Ik geloof dat christenen niks te zoeken hebben in de politieke arena. Het idee is net zo absurd als een zakenman die opeens een priester wordt in de katholieke kerk. Of een dief die op de rechterstoel gaat zitten en mensen gaat oordelen? Dan zult u toch ook zeggen, dat klopt niet.

Of dit verkeerde nationalisme te stoppen is weet ik niet, het lijkt wel of het steeds erger wordt; maar alles is in deze wereld aan verandering onderworpen. Wellicht zal de generatie na ons wel een beter gevoel van nationalisme vertolken of wellicht ook niet. Maar geschiedenis is onze leermeester en heeft ons laten zien dat nationalisme hele gevaarlijke mensen kan voortbrengen. Ik geloof dat we moeten oppassen met dit sentiment, want de echte christen heeft geen stad of land dan enkel de hemelse stad, Jeruzalem. En wat zijn we toch onwetend als we niet eens inzien dat we allen zelfde zijn , gemaakt uitzelfde cellen en ook zullen we terugkeren naar stof, allen.

Tot slot wat zou de HEER zeggen over dit soort nationalistische gevoelens anderen uitsluit en niet toelaat tot een stuk land die God zelf geschapen heeft voor alle mensen?


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


Nationalisme vs het gebod

Een Christendom zonder smaak

Altijd al een verhalenverteller?

En zo verscheen nummer 5...

De held zonder faam

Wijs me de weg naar de berg vol met Aforismen...