Vaderdag vs Eer

Hey vader !

Het is weer kassa! De winkels draaien overuren, cadeaus gaan over de toonbank, gestreste kinderen met hun moeders rennen over de winkelstraten, om nog snel een cadeau voor papa te kopen. Croissantjes en ontbijtjes worden voorbereid en papa mag lekker uitslapen. Zo verlopen de meeste vader dagen in Nederland. Jazeker we zijn goed klaar gestoomd door de reclames op t.v. deze liegen er niet om, we worden geprikkeld om te kopen en papa heerlijk te verwennen.

Waar is het eigenlijk allemaal begonnen met de hysterie?

Als we een beetje terugkijken in de historie van dit feest zien we dat Vaderdag vanaf het jaar 1937 gevierd werd in Nederland. En zelfs eerder in Amerika in het jaar 1910 maar het werd pas officieel erkend als een nationaal feestdag in 1972.

Vaderdag heeft dus veel transformaties meegemaakt en met de tijd is de ware kern van het feest vervreemd geraakt.

Wat is de ware kern dan? De dame die dit gedachtegoed introduceerde heette Sonora Smart Dodd, ze zag de kracht en doorzettingsvermogen van haar vader en daarom wou ze hem eren met een dag. Een speciale dag voor haar vader; ze zeggen dat ze ook geïnspireerd was geraakt door de Moederdag viering die toen iets eerder geïntroduceerd werd ook in Amerika.

Dit is dus de kern, de vader te eren voor zijn kracht en moed. Nu zijn we eigenlijk iets anders aan het doen, we helpen de commerciële sector een handje. En we denken dat we de vader eren met cadeaus en lekkere ontbijtjes.

Op zich in eerste plaats is er niks mis met de vader te belonen en te verwennen begrijp me niet verkeerd. Maar ik denk dat velen zijn vergeten wat het woord ‘’eer’ inhoudt. Nu kunnen er kritische stemmen opstaan en ons zeggen dat sommigen vaders het niet verdienen. Of wat te zeggen over de kinderen die door hun vader in de steek zijn gelaten of misbruikt? Ja, ik geef toe er zijn uitzonderingen op de regel en het is zeker zo dat sommige mannen niet eervol gedragen. Maar er is meer aan de hand, het moderne leven eist zijn tol aan ons allen, de kracht van kapitalisme heeft ieder in zijn greep waaronder ook het eervol leven.

Wat ik hiermee wil zeggen is dat veel mannen een verstoord beeld hebben meegekregen over de vaderschap rol. Velen mannen zijn zelf zonder vader opgegroeid en hebben hierdoor veel vaardigheden gemist. Waaronder ik mijzelf reken.

Namelijk het niet hebben van mijn kinderen op zo een dag , voelt zeker wel pijnlijk. Maar nog veel meer als je beseft dat je vaderrol beperkt is. Maar een echte vader blijft altijd vader op afstand en dichtbij.

Het is daarom mijn doel met dit kleine artikel de vaders onder ons aan te sporen . Maak u zelf los van de kapitalistische wurggreep. Lees en studeer filosofie en goede(christelijke) boeken over vaderschap. Leer uw kinderen wat u hieruit heeft begrepen, praat over eer en nobelheid. Doe op zo een dag de t.v. uit, de mobieltjes en alles wat u kan storen, al is het voor een dag. Zoek in de dieptes van uw hart de ware ik weer terug. U bent het hoofd van uw gezin , de man die de familie leidt.

En dan alleen zult u meer dan enkel Vaderdag vieren met uw kinderen maar dan zult de eervolle vader zijn. En altijd zo herinnerd worden door uw kinderen en door uw kleinkinderen maar boven alles door de Hemelse Vader. En daar is niks meer eervoller aan, toch?


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


Vaderdag vs Eer

Een Christendom zonder smaak

Altijd al een verhalenverteller?

En zo verscheen nummer 5...

De held zonder faam

Wijs me de weg naar de berg vol met Aforismen...